اجتماعیاخباردر شهرزندگیسیاستصفحه اول

تداوم اعتراضات مردمی در ایران

هفته هشتم اعتراضات ایران

به گزارش مجله تیتر و با وجود گذشت بیش از ۵۲ روز از زمان جانباختن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، اعتراضات سراسری و گسترده در شهرهای مختلف ایران همچنان ادامه دارد. اعتراضات و تجمعات مردمی و دانشجویی در خیابان‌ها و دانشگاه‌های مختلف همچنان برگزار می‌شود و معترضان با سر دادن شعارهای ضد حکومتی مخالفت و خشم خود را نسبت به مقام‌ها و حاکمیت جمهوری اسلامی ابراز می‌دارند. برپایه گزارشات منتشره، در اکثر درگیری ها سرکوبگران مردم را با انواع سلاح و از جمله اسلحه های گرم مورد حمله قراردادند.

همزمان با گرامیداشت و برگزاری مراسم چهلم کشته‌شدگان اعتراضات سراسری، شهرهای ایران روز پنج‌شنبه گذشته شاهد یکی از گسترده‌ترین تظاهرات از آغاز این جنبش اعتراضی بود و در برخی نقاط هزاران نفر از معترضان خیابان‌ها را به تسخیر خود درآوردند.  مراسم گرامیداشت یاد حدیث نجفی، مهرشاد شهیدی، مهسا موگویی، جواد حیدری و غزاله چلابی در شهرهای کرج، اراک، فولادشهر اصفهان و آمل به تظاهرات‌ گسترده مردمی تبدیل شد. معترضان همچنین روز یعنی ۱۲ آبان در شهرهای تهران، رشت، کردستان، اصفهان ، بندر انزلی ، شیراز، اراک، آمل، کرمانشاه، ، قزوین، کرج، چالوس و کرمان تجمع کرده و با نیروهای سرکوب درگیر شدند.

 

اینترنت

گفتنی است که، اختلال اینترنت همچنان در ایران ادامه دارد و کاربران با محدودیت‌های فراوانی برای دسترسی به شبکه‌های پیام‌رسان و اجتماعی رو به رو هستند. در  این راستا، بیش از ۱۲۰۰ نفر از مدیران کسب‌وکارهای حوزه فناوری اطلاعات در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران خواستار رفع محدودیت‌های اینترنت و آزادی فعالان بازداشت شده حوزه آی‌تی شدند.

امضا کنندگان این نامه گفته‌اند که «دسترسی به اینترنت برای پنجاه میلیون از مردم ایران مترادف با دسترسی به شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها است و معیشت میلیون‌ها فرد به این ابزارها گره خورده و طبیعی است که هرگونه فیلترینگ یا ایجاد اختلال و محدودیت در این دسترسی منجر به نارضایتی آحاد شهروندان شده و نارضایتی‌های جدی ایجاد کند.»

 

مولانا عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان
مولانا عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان

حادثه خاش – معدن طلای «انجیرک» – برگزاری رفراندوم با حضور ناظران بین‌المللی

در صحن مجلس صدای نماینده چابهار در هنگام صحبت از کشتار زاهدان و حادثه خاش قطع شد. ۱۵ آبان، صحبت‌های معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی قطع شد. وی در نطق خود گفت: «تا کنون یک نفر از مسئولین از پیشگاه مردم عذرخواهی نکرده. عاملین این حوادث تلخ در لباس و جایگاهی هستند باید مجازات شوند. سوال اینجاست که چرا نحوه مقابله با معترضین در این استان متفاوت است؟ در دیگر نقاط کشور گلوله‌های مشقی و پلاستیکی و در بلوچستان گلوله جنگی. بیش از یک سوم کشته‌شدگان ناآرامی کشور متعلق به بلوچستان بوده. چرا؟»

در هفتمین هفته از خیزش ایرانیان و اعتراضات سراسری ، معترضان در شهر خاش استان سیستان و بلوچستان به خیابان‌ها آمدند و بر ضد حکومت شعار دادند. طبق گزارش‌ها نیروهای دولتی این تظاهرات مردم را سرکوب و به سمت معترضان تیراندازی کردند که در اثر آن شماری کشته و زخمی شدند. مولانا عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان، با انتشار بیانیه‌ای حوادث روز جمعه ۱۳ آبان در خاش را «جنایت خونین» خواند و در بیانیه‌ای از کشته شدن دست‌کم ۱۶ تن در اعتراضات دیروز این شهر خبر داد. هم‌زمان، فشارها بر او و تهدیدش در پی درخواست برگزاری رفراندوم با حضور ناظران بین‌المللی افزایش یافت. پس از کشته شدن شمار زیادی از معترضین در 30 سپتامبر که از آن با عنوان «جمعه سیاه زاهدان» نام برده می‌شود، جو شدید امنیتی در استان سیستان و بلوچستان برقرار است.

صدها تن از مردم استان سیستان و بلوچستان در حرکتی اعتراضی معدن طلای «انجیرک» در تفتان را تعطیل کردند.  گزارش‌های تصویری نشان می‌دهند صدها تن از مردم روز دوشنبه با ماشین‌هایشان در این معدن طلا تجمع کردند و استخراج طلا را متوقف کردند.معدن طلای تفتان با حدود ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار، از بزرگترین معادن این فلز در ایران است.

 

بازداشت دانشجویان

علی‌رغم موج جدید سرکوب، ضرب و شتم و بازداشت دانشجویان، دانشجویان شماری از دانشگاه‌های ایران همچنان به اعتراض‌های خود در قالب تحصن یا تجمع ادامه می‌دهند اما در مقابل بازداشت‌ و تعلیق دانشجویان و سرکوب این اعتراض‌ها بیشتر شده است. دست‌کم در دانشگاه‌های تهران، امیرکبیر، پلی‌تکنیک، علامه، بهشتی، خوارزمی، و توانبخشی در تهران، و همچنین در دانشگاه‌های صنعتی اصفهان، علوم پزشکی تبریز، آزاد سنندج، علوم پزشکی رشت، دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشگاه جندی‌شاپور در دزفول استان خوزستان و مدنی تبریز برگزار شد. در برخی دانشگاه‌ها، دانشجویان تحصن کردند و سر کلاس‌ها نرفتند.

دانشجویان دانشگاه آزاد، واحد تهران‌شمال، نیز روز شنبه دست به تجمع اعتراضی زدند و خواهان آزادی دانشجویان بازداشتی شدند. این تجمع به‌رغم جو شدید امنیتی و در شرایطی برگزار شد که بر اساس پیام‌های دریافتی از مخاطبان رادیو فردا، روز شنبه ماموران لباس شخصی در برخی دانشگاه‌ها اقدام به تفتیش دانشجویان کردند. در همین حال، شوراهای صنفی دانشجویان ویدئویی از تحصن دانشجویان دانشگاه تهران منتشر کرده که در آن، دانشجویان از سوی رئیس حراست پردیس شمالی دانشگاه تهران تهدید می‌شوند.

در این ویدئو حسین ایزدیار، رئیس حفاظت فیزیکی، به دانشجویان متحصن می‌گوید: «اگر بلند نشوید در را براى نيروهاى نظامی باز می‌كنم.»

 

شورای امنیت سازمان ملل

تداوم اعتراضات در ایران در حالی صورت می گیرد که دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد از آمادگی خود برای طرح موضوع سرکوب خشن اعتراضات در ایران با اعضای شورای امنیت این سازمان خبر داده است. در توئیتی که این نمایندگی روز گذشته منتشر کرد و وزارت خارجه آمریکا نیز آن را بازنشر کرده آمده است: «ما نمی توانیم در حالی که مقامات ایرانی با خشونت به تظاهرکنندگان مسالمت جو حمله می کنند۷ سکوت کنیم. فردا سایر کشورهای عضو، و رهبران جامعه مدنی گرد هم می آیند تا سرکوب وحشیانه توسط دولت ایران را محکوم کنند و معترضان شجاع را در کانون توجه قرار دهند».

و اما چند روز پس از آن که پارلمان استرالیا در پاسخ به تقاضای ایرانیان مقیم این کشور، طوماری آنلاین با هدف «اخراج سفیر جمهوری اسلامی و قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی» این کشور راه اندازی کرد، پارلمان نیوزیلند هم در اقدامی مشابه، طوماری در این رابطه در وبسایت خود راه اندازی کرده است. در هر دو طومار، از «نقض گسترده حقوق بشر» در ایران به عنوان علت اصلی یاد شده و خواسته شده با اخراج سفیر جمهوری اسلامی از این کشورها، اعتراضی عملی به آنچه در ایران می‌گذارد نشان داده شود.

 

بنا بر گزارش‌ های سازمان های حقوق بشر، شمار جان‌باختگان اعتراضات در ایران که پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شده و سرکوب گسترده توسط نیروهای امنیتی را به همراه داشته، به ۲۸۳ نفر رسید. طبق این گزارش ها، از ۲۶ شهریور تا ۷ آبان دست‌کم ۴۴ کودک به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شده‌اند؛ تاکنون ۱۴۰۵۲ نفر از معترضان دستگیر شده‌اند و فقط هویت ۱۰۷۷ نفر از آنها روشن شده است.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا