واکنش رسانه ها به تازه ترین فیلم اصغر فرهادی
مجله تیتر گزارش می دهد: جشنواره فیلم تورنتو TIFF روز 8 سپتامبر در حالی آغاز به کار می کند که دو فیلم ایرانی در این فستیاول به نمایش درمی آیند. ایرانیان ساکن تورنتو می توانند فیلم «فروشنده» آخرین ساخته اصغر فرهادی را در این جشنواره و پیش از آنکه در ایران اکران شود، ببینند.
این فیلم با بازی ترانه علیدوستی و شهاب حسینی برای اولین بار در جشنواره کن به نمایش درآمد و جایزه بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر مرد را از آن خود کرد.
نام این فیلم در ابتدا «برسد به دست آهو» اما از آنجا که «فروشنده» تناسب بیشتری با داستان نهایی فیلم داشت، تغییر نام پیدا کرد. فوت یدالله نجفی، صدابردار با سابقه سینما، باعث ایجاد وقفهای یک هفتهای در فیلمبرداری شد و در نهایت فیلمبرداری «فروشنده»، به کارگردانی اصغر فرهادی ۷ اسفند به پایان رسید. این فیلم در فرانسه، با نام «مشتری» (LE CLIENT) به نمایش در میآید، که دلیل این تغییر نام، ساخت فیلم دیگری به اسم «فروشنده» در فرانسه است.
در ابتدای سال ۲۰۱۶ میلادی، وبگاههای معتبر سینمایی، فهرست فیلمهایی را که منتقدان و علاقمندان به سینما برای دیدن آنها در سال جدید اشتیاق دارند، منتشر میکنند. «ایندی وایر» با انتشار فهرستی از صد فیلم کنجکاوی برانگیز که در سال ۲۰۱۶ اکران میشوند، پنجمین فیلم فهرست خود را به فروشنده، هفتمین فیلم سینمایی اصغر فرهادی اختصاص داد. ایندی وایر درباره این فیلم نوشت:«شاید برای اغلب ما، اصغر فرهادی، هیجانانگیزترین فیلمساز ایرانی این دهه است. ملودرام برنده اسکار او، جدایی نادر از سیمین سال گذشته در راس فهرست ایندیوایر به عنوان بهترین فیلم دهه اخیر قرار گرفت و فیلم فرانسوی او گذشته نیز فیلم فوقالعادهای است.»
این فیلم پس از آنکه در فستیوال کن به نمایش درآمد نظرات متفاوتی را از سوی رسانه ها و منتقدان به همراه داشت که «دنیای تصویر آنلاین» بخشی از آنها منتشر کرده است:
متیو اندرسون از بیبیسی: درام اخلاقی پرتنش اصغر فرهادی را دیدم. نخل طلا را بدهید به این فیلم.
جردن فرلی از توتال فیلم: نمایش اخلاقگرایانه تکاندهندهای از ایران که به پای «جدایی» نمیرسد.
ربکا لاورنس، معاون دبیر سرویس فرهنگ بیبیسی: «فروشنده» فوقالعاده بود. مدعی دیرهنگام برای نخل طلا.
هالیوود السور: «فروشنده» درباره شک، خشم، مالکیت، انتقام، گناه و ترحم است. اما تمام اینها را زیرمجموعه شووینیسم(میهن پرستی افراطی) قرار میدهد.
پیتر بردشاو از گاردین: «فروشنده» اصغر فرهادی محصولی فریبندهای با مایههایی از هانکه و دنیس ویلونوا است.
گریگوری الوود، موسس هیتفیکس: «فروشنده» یک ملودرام خوشساخت و باز هم یک درام اخلاقگرایانه دیگر از اصغر فرهادی است. ترجیح میدهم چیز تازهتری ببینم.
جردن رویمی از ایندی وایر: فکر میکنم که کاملا مشخص است که «فروشنده» با «جدایی» فرق دارد. اما یک بار دیگر باید بپرسیم که این چیست؟ یک فیلم عالی که بعد از فیلم شان پن بدجوری بهش نیاز داشتیم.
الکس بیلینگتون از فرست شوئینگ: فیلم جدید فرهادی حرف ندارد. یک درام انتقامی فریبنده با لایههای فراوان. ولی تا جایی که امیدوار بودم پیش نمیرود. تا همین جا هم خوب است.
تیم گریرسون از اسکرین اینترنشنال: سرگردانی اخلاقی و کنایههای دراماتیک سرراست فرهادی این بار کمرمقتر از همیشه است و به سختی میتواند تاثیر بگذارد.
نیکولا گروژاندوویچ از پلیلیست: «فروشنده» شگفتانگیز است. نه به خوبی «جدایی» ولی بهتر از «گذشته». مدعی خیلی جدی برای بهترین بازیگر مرد.
واکنش رسمی توتال فیلم: ابهامات اخلاقی به شدت تکاندهنده، این فیلم را از «جدایی» فراتر برده. بازیهای درجه یک.
رنه نارانخو، خبرنگار اسپانیایی: در «فروشنده»، اصغر فرهادی فیلمسار ایرانی، شخصیتهای قدرتمندی را خلق کرده و تنشهای موجود در یک چارچوب اخلاقی و مذهبی را آشکار ساخته است.
آلخاندرو جی کالوو ناشر اسپانیایی: اصغر فرهادی در «فروشنده» نسبت به «گذشته» پیشرفت کرده اما همچنان درامی بیش از حد مهندسی شده دارد.
سم سی مس از مجله اسلنت: «فروشنده» یا مرگ عقاید تلقین شده به یک مرد ایرانی در باب عدالت اجتماعی. بالاخره کارگردانی فرهادی به پای نویسندگیاش رسید.
ترویس کولرویس از مجله فرهنگی منسل: فیلم فرهادی تشریح کامل احساس تحقیر و گناه است.
استفان لوبلانک روزنامهنگار فرانسوی: «فروشنده» داعیهای پرشور علی انتقامجویی است.
اگر شما یکی از علاقمندان آثار فرهادی هستید و یا می خواهید فیلم های ایرانی راه یافته به فستیوال تیف را حمایت کنید، می توانید از روز 4 سپتامبر به سایت فستیوال به آدرس http://tiff.net/tiff/ بروید از برنامه، ساعت نمایش و نحوه تهیه بلیت آگاه شوید.
اصغر فرهادی فعالیت در سینما را از سال ۱۳۶۵ در انجمن سینمای جوان اصفهان آغاز کرد. نخستین حضور حرفهای او در سینما در فیلم «ارتفاع پست» ساخته ابراهیم حاتمیکیا در سال ۱۳۸۰ به عنوان فیلمنامهنویس بود.
فیلم «جدایی نادر از سیمین» وی جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان و گلدن گلوب بهترین فیلم خارجی زبان را دریافت کرد، همچنین او نامزد دریافت همین جایزه در بخش فیلم نامه غیراقتباسی برای فیلم خود بود. پیشتر وی برنده سه جایزه سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی در سالهای ۱۳۸۴، ۱۳۸۷ و ۱۳۸۹ شدهاست. «خرس نقرهای» جشنواره فیلم برلین به عنوان بهترین کارگردان برای فیلم «درباره الی» و «خرس طلایی» جشنواره فیلم برلین به خاطر فیلم «جدایی نادر از سیمین» از دیگر دستاوردهای اوست. وی همچنین برنده جایزه بهترین فیلم خارجی جایزه «گلدن گلوب» سال ۲۰۱۲ میلادی به خاطر کارگردانی و نویسندگی فیلم «جدایی نادر از سیمین» شد و اولین فیلمساز ایرانی است که توانستهاست این جایزه را به خود اختصاص دهد.
نشان «آفیسیر»، نشان عالی هنر و ادبیات کشور فرانسه توسط اورلی فیلیپیتی، وزیر فرهنگ این کشور، در ۲۵ فوریه ۲۰۱۴ در پاریس به فرهادی اهدا شد. این نشان بهدلیل «خلاقیتهای هنری و تأثیر اصغر فرهادی بر هنر و ادبیات فرانسه و سراسر جهان» به این فیلمساز ایرانی تعلق گرفت. او همچنین جایزه «سزار»، جایزه مستقل «اسپریت» و جوایز «بودیل» را به دست آورده است. در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶، جایزه بهترین فیلمنامه جشنواره فیلم کن، را برای نگارش فیلمنامه فیلم فروشنده دریافت کرد.
در یک نظرسنجی مجله تایم، وی رتبه چهارمین شخصیت تأثیرگذار در میان ۱۰۰ شخصیت برتر سال ۲۰۱۲ را کسب کرد؛ و در نهایت به عنوان یکی از ۱۰۰ چهره تأثیرگذار سال ۲۰۱۲ از سوی این مجله معرفی شد.
TIFF_NET , #TIFF #tiff , #tiff2016