اخباراز گوشه و کنارصفحه اول

کاوش فضایی، جایی برای دیپلماسی

اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی

مجله تیتر گزارش میدهد: خلبان۳۶ ساله هلیکوپتر جنگی که در بیش از ۱۵۰ عملیات در افغانستان شرکت کرده و با نام مستعار “جاز” (آرواره ها) معروف شده است، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی خواهد بود و اکتشافات فضایی را برای متحد کردن کشورها انجام خواهد داد.

  • سرگرد نیروی دریایی و فارغ التحصیل MIT در اولین مراسم عمومی که روز جمعه در تگزاس برگزار شد، فارغ التحصیل شده و اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی خواهد بود.
  • جاسمین جاز مقبلی در آلمان به دنیا آمد. پدر و مادری ایرانی او که دانشجوی معماری بودند، پس از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ از ایران خارج شدند.
  • مقبلی در نیویورک بزرگ شده است و در سن ۱۵ سالگی در یک کمپ فضایی پیشرفته شرکت می کند.
  • این خلبان هلیکوپتر جنگی زرهی بیش از ۱۵۰ مأموریت در افغانستان داشته و یکی از پنج نفر رنگین پوستی است که از کلاس ۱۱نفره فارغ التحصیل شده است.
  • او می گوید: الهام گرفتن از شخصی که شبیه شماست یا با شما اشتراکاتی دارد، بسیار ساده تر است.
  • مقبلی می گوید که پیش از واقعه ۱۱ سپتامبر پدر و مادرش او را به دلیل انتخاب شغلش احتمالا دیوانه تصور می کردند.
  • او می گوید که احساس نمی کند که تنش ها میان ایران و آمریکا نوع رفتارها با او را تغییر داده باشد.
جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی

یک زن ۳۶ ساله، متولد آلمان از والدین ایرانی، نخستین فضانورد ایرانی – آمریکایی است و امیدوار است که بتواند الهام بخش افرادی باشد که شرایط مشابهی با او دارند. جاسمین جاز مقبلی یکی از 13 فضانورد – 11 نفر از ناسا و دو نفر از CSA – و پنج نفر رنگین پوستی است که روز جمعه در بین اولین نامزدهای فارغ التحصیلی از برنامه Artemis در هیوستون تگزاس بودند.

فضانوردان پس از طی کردن صحنه در اولین مراسم عمومی در مرکز فضایی جانسون، با فضانورد سابق، پاتریک جی فورستر، دست دادند و سپس با سناتورهای تگزاس، جان کورین و تد کروز، عکس گرفتند. وی پس از فارغ التحصیلی در جدیدترین گروه ناسا به آژانس خبری فرانسه گفت: “من دوست دارم كه همه بتوانند از همه الهام بگیرند، اما الهام گرفتن از كسی كه شبیه شماست یا با شما اشتراکاتی دارد، آسان تر است، بنابراین امیدوارم كه چنین تأثیراتی به وجود آمده باشد.”

جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی

این گروه که به “لاک پشت ها” معروف هستند، لباس های آبی پرواز را پوشیدند و به ترتیب به سمت تریبون رفتند تا نشان های نقره ای فضانوردی خود را دریافت کنند در حالی که همکلاسی هایشان به آنها ادای احترام می کردند. سنت اهدای نشان به فضانوردان به زمان فضانوردان عطارد ۷ باز می گردد که در سال ۱۹۵۹ انتخاب شدند و شرکت کنندگان پس از اتمام اولین سفر فضایی خود، نشان های طلایی خود را دریافت کردند. سرگرد نیروی دریایی، ، فارغ التحصیل MIT و بازیکن بسکتبال کالج، در زمان فعالیتش به عنوان خلبان هلیکوپتر زرهی به بیش از ۱۵۰ مأموریت در افغانستان پرواز کرده و لقب آرواره ها را به دست آورده است.

او و برادرش در آلمان از والدینی ایرانی متولد شده اند که دانشجویان معماری بودند و پس از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ از کشور خود خارح شده بودند. اما مقبلی در بالدوین نیویورک که آن را زادگاهش می داند، بزرگ شد – و داستان او پس از آن مانند افسانه مهاجران است. در 15 سالگی در یک کمپ فضایی پیشرفته شرکت کرد  که منجر به شکل گیری رویایش که دستیابی به ستاره ها بود، شد.

جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی در مراسم فارغ التحصیلی در مرکز هوانوردی جانسون در شهر هیوستون ایالت تگزاس.

او از انستیتوی فناوری ماساچوست فارغ التحصیل شد و در آنجا مهندسی هوانوردی خواند. اما والدینش از تصمیم او برای خلبان نظامی شدن نگران بودند (مسیری که به خوبی او را به سوی فضانوردی هدایت کرد). مقبلی در سال ۲۰۰۵ برای خلبانی ثبت نام کرد – تنها چهار سال پس از حملات ۱۱ سپتامبر- و والدینش نگران این بودند که ممکن است با دخترشان به عنوان یک خاورمیانه ای رفتار شود. او می گوید: اما بعد از پیوستن من به نیروی نظامی پدر و مادرم کاملا از من حمایت کردند. او حمایت های خانواده و شریک زندگی اش سم که سه ماه پیش با او ازدواج کرد را دلیل موفقیتش می داند.

آنها اولین کسانی هستند که از زمانی که ناسا برنامه Artemis را برای بازگشت به ماه تا سال ۲۰۲۴ اعلام کرد از این برنامه فارغ التحصیل می شوند. این سفر فضایی این بار در قطب جنوبی ماه انجام می گیرد، زیرا ایالات متحده قصد دارد یک مرد دیگر و اولین زن را بر روی ماه قرار دهد و یک ایستگاه فضایی مداری را راه اندازی کند. بنابراین بخشی از آموزش این گروه شامل مطالعه ساخت بخش های مختلف آن برنامه بوده است که هنوز در حال انجام می باشد: موشک سیستم پرتاب فضایی، کپسول خدمه Orion و ایستگاه فضایی ورودی. اما ناسا قبلاً اعلام کرده بود كه خدمه نخستین مأموریت بازگشت به ماه، آرتمیس ۳، از فارغ التحصیلان قبلی انتخاب خواهند شد.

جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی در کلاس های پیاده روی در فضا.

شرکت کنندگان در این کلاس پس از انتخاب شدن در سال ۲۰۱۷، آموزش هایی در زمینه راه رفتن در فضا در آزمایشگاه بی وزنی زیر آب ناسا، رباتیک، سیستم های ایستگاه فضایی بین المللی و خلبانی جت آموزشی T-38 را به همراه درس های زبان روسی به پایان رساندند. پس از ارتباط نزدیک کوتاه مدت میان آمریکا و ایران در سال های ریاست جمهوری اوباما، تنش بین دو کشور دوباره تحت دولت فعلی افزایش یافته است. رئیس جمهور دونالد ترامپ پیمان هسته ای برجسته امضا شده توسط رئیس جمهور قبلی را پاره کرد و ایران را به لیست کشورهای عمدتاً مسلمان که اتباع آنها اجازه ورود به آمریکا را ندارند، اضافه کرد. کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده ارشد ایرانی در هفته گذشته توسط نیروهای آمریکایی نیز موجبات درگیری گسترده تر را به وجود آورد.

اما مقبلی می گوید که وی شخصاً در زمان خدمت خود با مشکلی روبرو نشده است. او به خبرگزاری فرانسه گفت: “من به هیچ وجه احساس نکرده ام که چیزی در مورد نحوه رفتار با من تغییر کرده است. او می گوید: ” آیا در شرایط پس از ۱۱ سپتامبر، والدینم فکر کردند که من دیوانه ام؟ بله، من کاملاً مطمئن هستم که آنها همین تصور را داشتند، اما افزود که پس از آن خانواده وی از او پشتیبانی کامل کردند. او می گوید “به همین دلیل است که من امروز در اینجا هستم و فکر می کنم همه احساس مشابهی دارند، اما شایان ذکر است که همیشه افرادی هستند که در این موضوع شک دارند.”

جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی

وقتی من کلاس ششم بودم و گفتم که می خواهم به فضانورد شوم، فکر می کنید همه این طور واکنش نشان دادند که “بله ، او می خواهد فضانورد شود”؟ احتمالا نه.’ او با کمال میل از دوستی های نزدیکی که در طول ماموریت های نظامی و آموزش فضانوردان ایجاد شده است صحبت کرد – احساساتی که به وضوح رد و بدل می شوند. در مراسم فارغ التحصیلی ناسا، همكلاسی او، جانی كیم، مقبلی را به “قابل اعتماد”، “تاب آور” و “قوی” و بهترین هم تیمی توصیف كرد که قرار است با او به فضا برود. کیم خود تکاور دریایی دارای نشان و یک پزشک اورژانس است. او و مقبلی دو نفر از پنج نفر افراد رنگین پوستی هستند که از کلاس 11  فارغ التحصیل شده اند و از میان ۱۸۰۰۰ متقاضی انتخاب شده اند.

کیم بهآژانس خبرگزاری فرانسه گفت: “وقتی شنیدم که می توان یک فضانورد ناسا شد، فکر کردم این فرصتی بی نظیر است که بتوانم تأثیر عظیمی بر نسل بعدی بگذارم و همچنین در کاوش در فضا به کشور کمک کنم.” فضانوردان کلاس ۲۰۱۷ همچنین شامل فضانورد آژانس فضایی کانادا (CSA) جاشوا کوتری، فضانورد ناسا جسیکا واتکینز، فضانورد CSA جنیفر سیدی-گیبنز، فضانوردان ناسا کایلا بارون، لورال اوهارا، زنا کارمن، راجا چاری، متیو دومینیک، باب هینز و وارن هاببورگ است. واتکینز برای تکمیل برنامه تعداد معدودی از زنان سیاه پوست را وارد برنامه می کند. جدیدترین فضانوردان CSA کوتریک، سرهنگ دوم نیروی هوایی سلطنتی کانادا و سیدی-گیبنز است که دارای دکترای مهندسی از دانشگاه کمبریج است و در آنجا به عنوان استادیار درس احتراق در گروه مهندسی مشغول به کار بوده است.

جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی

جیم بریدنستاین، مدیر ناسا می گوید: “آنها بهترین ها هستند: آنها بسیار ماهر و با توانایی های متنوع هستند و از همه جای آمریکا نماینده ای در تیم حضور دارد.” طبق اعلام ناسا، این گروه برای پرواز فضایی واجد شرایط خواهد بود که شامل ماموریت های مربوط به ایستگاه فضایی بین المللی، مأموریت های Artemis به ماه و در نهایت، مأموریت های مریخ است. فضانوردان نقش مهمی در توسعه فضاپیما بازی می کنند و گروه فعلی سرانجام به جمع تقریباً ۵۰۰ نفره در تاریخ می پیوندند که به فضا سفر کرده اند. ۱۱ فضانورد آمریکایی تعداد کل فضانوردان ناسا را به ۴۸ مورد می رسانند.

تنوع آنها بر خلاف سال های اولیه کاوش در فضا است، زمانی که مدت ها در آن مردان سفید پوست بیشترین تعداد فضانوردان را تشکیل می دادند (از جمله هر 12 نفری که روی ماه قدم گذاشته اند)، تا اینکه در سال ۱۹۸۳ “سالی راید” به عنوان اولین زن آمریکایی فضانورد و “گویون بلوفورد” به عنوان اولین فضانورد سیاه پوست معرفی شدند. همچنین “راجا چاری” هندی-آمریکایی، سرهنگ نیروی هوایی و مهندس هوانوردی و فرانک روبیو، پزشک و خلبان بلک هاوک نیز به این گروه پیوستند. به عنوان یک فضانورد، مقبلی باید از تجربیات و موقعیت های مشابه خود که به عنوان یک خلبان آزمایشی و سپس به عنوان خلبان جنگی با آن روبرو شده است، استفاده کند تا به سرعت بیاندیشد و خطرات منحصر به فرد ناشی از پرواز فضایی را کاهش دهد.

جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی

وی با استناد به دو دهه همکاری نزدیک ایالات متحده و روسیه در ایستگاه فضایی بین المللی، علی رغم اختلافات دیگر دو کشور، گفت: “یکی از دلایلی که من عاشق کار در کاوش فضایی انسانی هستم، چیزی است که ما همه در مورد آن اتفاق نظر داریم و متحد هستیم.” وی گفت: “من فکر می کنم این منطقه جایی است که ما در آن دیپلماسی را می بینیم که در مناطق دیگر شاهد آن نیستیم. فکر می کنم که این موضوع می تواند تاثیرگذار باشد.”

جزمین مقبلی، اولین فضانورد ایرانی – آمریکایی

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا