CoronaVirusاتاوااجتماعیاخبار هنرصفحه اولکاناداویروس کرونا

جشن نوروز از دریچه اینترنت

نوروز ۱۳۹۹ در روزگار کرونایی

مینا رحیمی
Mina Rahimi

ایرانیان در سراسر دنیا روز اول فروردین را به عنوان سال نو جشن می گیرند و همواره به برگزاری این آیین کهن پایبند بوده اند. ایرانیان اتاوا هم از این قاعده مستثنی نیستند و از همین رو انجمن فرهنگی هنری ایرانیان اتاوا (PACSO) که نهادی غیر انتفاعی است، از سال ۲۰۰۰ همواره مراسمی را در این روز با حضور ایرانیان برگزار کرده است.  این مراسم که همواره با استقبال ایرانیان این شهر همراه بوده است، تاکنون تنها یک بار با کمک مالی دولت استانی برگزار شده است و همواره اسپانسرها و خود انجمن در برگزاری آن همکاری کرده اند. در این مراسم اجرای موسیقی، رقص، آواز و تئاتر نیز صورت می گیرد و از میهمانان پذیرایی به عمل می آید.

مراسم نوروز سال ۲۰۲۰­ که پیش تر قرار بود توسط انجمن پاکسو در سالن گردهمایی مرکز تفریحی مک نب در اتاوا برگزار شود با توجه به اپیدمی ویروس کرونا در جهان لغو شد. همایون راستان، عضو هیئت مدیره این انجمن در گفتگو با نشریه آنلاین تیتر اعلام کرد: “ما نه تنها پیش از اعلام دولت فدرال مبنی بر لغو گردهمایی ها به دلیل شیوع بیماری کرونا جشن عید نوروز را لغو کردیم، بلکه این موضوع را تبلیغاتی نیز کردیم تا نشان دهیم جامعه ایرانی همگام با جامعه کانادا به دنبال پیشگیری از شیوع این بیماری در کاناداست. با وجود هماهنگی های انجام شده و حتی رزرو دو سالن برای برگزاری این مراسم، به دلیل حفظ سلامت هموطنان و همچنین همبستگی با جامعه کانادا در مبارزه با این بیماری، مراسم لغو و به صورت مجازی برگزار شد. لغو این مراسم در این شرایط به مراتب تاثیرگذارتر از برگزاری آن بود و ما در مصاحبه هایی که با رسانه های کانادایی انجام دادیم علت عدم برگزاری این مراسم را به اطلاع مردم رساندیم تا نشان دهیم که فهم مشترکی از شرایط موجود داریم.”

عید نوروز یکی از کهن ترین و مهم ترین جشن های ایرانی محسوب می شود. این عید قدیمی‌ترین و اصیل‌ترین جشن ایرانیان است که در روز اول سال نو خورشیدی و مصادف با یکم فروردین و ۲۰ مارچ برگزار می شود. قدمت نوروز به زمان‌های پیش از شکل‌گیری ایران و قبل از دوره مادها و هخامنشیان برمی‌گردد. براساس گمانه‌زنی برخی از مورخان در سال ۵۳۸ قبل از میلاد کوروش بزرگ نوروز را جشن ملی اعلام کرد و در این روز برنامه‌هایی برای ترفیع سربازان، پاکسازی مکان‌های همگانی و گردگیری خانه‌ها انجام می شد. همچنین محکومان در این روز بخشیده می‌شدند. برخی از پژوهشگران مانند هرتسفلد مدعی هستند تخت‌جمشید برای مراسم نوروز ساخته شده‌است. در ایران باستان به ماه فروردین اهمیت زیادی داده می‌شد و به اعتقاد ایرانیان روز اول این ماه روز رستاخیز طبیعت بوده است.

راستان همچنین گفت: “در شرایط کنونی روابط عمومی انجمن در تلاش است که اطلاعاتی را که وزارت بهداشت کانادا در خصوص بیماری کرونا منتشر می کند، ترجمه و در صفحات مجازی خود بازنشر دهد تا ایرانیان را در خصوص این بیماری و نحوه جلوگیری از انتشار و ابتلا به آن آگاه سازد. ”

در مراسم مجازی عید نوروز که امسال توسط انجمن برگزار شد، شعر خوانی و دید و بازدید به صورت آنلاین انجام گرفت و ایرانیان شهرهای دیگر کانادا نیز از این مراسم استقبال کردند. همایون راستان که این مراسم را فرصت مناسبی برای آشنایی غیر ایرانیان با فرهنگ و تاریخ ایران می داند، گفت: “انجمن دعوت از سفرای کشورهای دیگر به خصوص سفیرانی که جشن نوروز را در کشور خود نیز برگزار می کنند را در دستور برنامه خود برای سال های آتی قرار داده است. ما به دنبال ایجاد کمیته اقوام و ملل در انجمن هستیم تا همگی بتوانند در این مراسم شرکت کنند.”

شایان ذکر است که جغرافیای نوروز محدود به ایران نمی شود و ملل و اقوام گوناگونی این مراسم را هر ساله برگزار می کنند. نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می‌شود و در برخی دیگر از کشورها یعنی تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، سوریه، عراق، گرجستان، جمهوری آذربایجان، آلبانی، چین، ترکیه، ترکمنستان، هند، پاکستان و ازبکستان تعطیل رسمی است و مردم در این روز جشن را برپا می‌کنند.

 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا