اندی وارهول، کارخانه هنری
اگر میخواهید من را بشناسید ، فقط به سطح کارهای من توجه کنیدو به دنبال هیچ مفهومی در پس آن نباشید. اندی وارهول
اندی وارهول، یکی از معروفترین و معدود هنرمندان آمریکایی است که در زمان حیاتش همزمان به ثروت و شهرت رسید. او در سال ۱۹۲۸ و در یک خانواده کارگر مهاجر چک در شهر پتسبورک واقع در ایالت پنسیلوانیا بدنیا آمد. حساسیت های هنری خود را از مادرش به ارث برد و برای پرورش بیشتر آنها در سال ۱۹۴۵ به موسسه تکنولوژی کانگی در پنسیلوانیا رفت. تحصیلاتش را در زمینه دکوراتوری ویترین در سال 1949 به پایان رساند و از آنجا به عنوان هنرمند، وارد بازار کار نیویورک شد. چندی نگذشت که با ساخت تصاویر تبلیغاتی برای یک تولیدکننده کفش، به شهرت رسید و زندگی مرفه اش آغاز شد.
در همین دوران نمایشگاه های انفرادی در زمینه طراحی و تصویرسازی با محوریت گربه ها و پسرها از کارهایش برپا شد و از آنجا که وارهول علاقه وافری به شیک پوشی داشت، کلکسیونی ویژه از لباسهای طراحان مشهور را جمع آوری کرد. بعد از ان نوبت به خرید اثار هنرمندان سورئالیست رسید و علاقه وافر وارهول به کارهای ماگریت ،هنرمند بلژیکی سبب شد تا تعداد قبل ملاحظه ای از آثار او به کلکسیون شخصی وارهول راه یابد.
شروع حرکت وارهول به سمت هنرمند پاپ شدن با بزرگ نمایی تصاویر کتابهای کمیک آغاز شد. در سال ۱۹۶۰، گروهی از تصاویر این کتابها را انتخاب کرد و با رنگ و قلم طرح ها را دقیقا و بدون کم و کاست، بزرگ کرد. عمر این دوره کوتاه بود چرا که Lichtenstein Roy هنرمند آمریکایی این سبک را به نام خود به جهانیان معرفی کرده بود.
در کارگاه هنری خود که آنرا “کارخانه تولیدی” مینامید و توسط دوستان و همکارانش اداره میشد،تصویر خواننده ها و هنرپیشه ها و هر کسی که به نوعی در جهان به شهرت رسیده بود را به سبک سیلک اسکرین تولید می کرد. “این تکنیک که با چاپ بوسیله استنسیل صورت میگیرد ، در پوستر سازی و در تولید انبوه تصویر روی پارچه استفاده میشود.” تمام مراحل زیر نظر خود او انجام میشد و در فرایند تولید، گاهی با قلمو خودش تاثیراتی ایجاد میکرد. در نهایت تولید این کارها انقدر زیاد شد که تمام شخصیت های سیاسی ان دوره ، از جمله پادشاه ایران ، کویت ، عربستان و حتا کشورهای آفریقایی نیز بو وارهول سفارش کار دادند.
اندی وارهول در جستجوی بی محتوا کردن نقاشی و اثر هنری، تا آنجا پیش رفت که با تکرار کردن نشانه های پرتیراژ ، مانند سوس معروف گوجه فرنگی، کاسههای سوپ خوری، بطریهای نوشابه و یا اسکناسها به خواسته خود نزدیک شد. تولید آثار هنری به روش انبوه ، مثل پوسترهای “Elvis Presley , Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor” و همچنین نقاشی معروف Mona Lisa او را به یک هنرمند پاپ کامل بدل کرد.
عبارت پاپ آرت مختصر پاپیولار آرت Popular Art (هنر توده) است. پاپ آرت می خواست هنر را دوباره به زندگی روزانه مردم بیاورد. این جنبش در واکنش به نقاشی آبستره به میان آمد و ادعا می کرد جنبش آبستره بیش از حد سوفسطایی و نخبه گرا است.
آثار اندی وارهول جزو گران قیمت ترین آثار هنری معاصر در بازار نقل و انتقالات هنری است . یکی از معروف ترین آنها “تصادف اتومبیل” نسخه نقره ای است که در سال ۲۰۱۳ به قیمت یکصد و پنج میلیون دلار فروخته شد که رکورد گرانترین اثر دوران معاصر خود را شکست.
اندی وارهول در اکثر زمینه های هنری مانند، طراحی با دست، نقاشی، چاپ، عکاسی، چاپ سیلک، مجسمه سازی، فیلم و موزیک فعالیت داشت. از او به عنوان معروف ترین وتاثیر گذارترین هنرمند امرکایی نام برده میشود. نگاه و اندیشه هنری او ادامه جهانبینی نئودادایستها محسوب میشود. دادائیسم و درنهایت هنرمندان پاپ، هنری که کمابیش طاغی و ضد ارزشهای هنری آکادمیک بود در مسیر پایان جدایی میان هنر و زندگی گام برمیداشتند.
وارهول با انتخاب عناصر و فراورده هایی که تاریخ مصرف داشتند، توانست به بی محتواترین محصولات مصرفی معاصر خودش محتوایی ازلی و عبدی ببخشد.
** معنای واژه “پاپ آرت” مخفف(Popular Art) هنر مردمی یا هنر عامه است. این اصطلاح را “لورنس الووی” منتقد انگلیسی برای توصیف جنبشی هنری که در اواخر دهه 1950 تا اوایل دهه1970 در بریتانیا و امریکا شکل گرفت، ابداع کرد. این جنبش هنری به مفهوم مصرف گرایی و بر فرهنگ عامه مبتنی است.