اخبار هنرسینماصفحه اولمجید موثقی

آبروی قهرمان

گزارش هفتاد و چهارمین جشنواره فیلم کن 

مجید موثقی
Majid Movasseghi
نویسنده و کارگردان

سرانجام فیلم «تیتان -Titane» ساخته خانم «ژولیا دو کورنو» نظر اسپایک لی و تیم داوری او را جلب کرد و برنده نخل طلای «هفتاد و چهارمین جشنواره بین المللی کن» شد. فیلمی که بواسطه شخصیت «سادو مازوخیستی» آن، صحنه ها و لحظات سختی برای دیدن داشت. از این رو خیلی ها این فیلم را شایسته گرفتن نخل طلا ندانستند. البته چند ساليست كه توجه به فيلمسازان زن از سياست های مهم جشنواره های بزرگ سینمایی است.

امسال سینمای ایران در هفتاد و چهارمین جشنوراه کن، حضور نسبی خوبی داشته و  سه فیلم ایرانی به بخش های مختلف جشنوراه راه بافتند. در بخش رقابت اصلی یا همان نخل طلا «قهرمان – A Hero» آخرین ساخته اصغر فرهادی حضور داشت, که به همراه فيلم فنلاندي «كوپه شماره ٦ – Compartment No:6» ساخته «یوهو کاسمانن» برنده «جايزه بزرك – Grand Prix» این دوره شد و فرهادی نتوانست نخل طلای جشنواره را را با خود به مام وطن بیاورد.

فیلم «تیتان -Titane» ساخته خانم «ژولیا دو کورنو»

در بخش رقابتی آثار کوتاه، فیلم «ارتودنسی» ساخته «محمد میقانی» نامزد گرفتن جایزه نخل طلا فیلم های کوتاه  شد که سرانجام این نخل کوتاه تر به فیلم «همه کلاغ های جهان» ساخته خانم «تانگ یی» تعلق گرفت.

در بخش «دو هفته کارگردانان» نیز یک فیلم از «پناه پناهی» به نام« جاده خاکی» نمایش داشت که اين فيلمساز جوان به عنوان فیلم اول کار قابل قبولی از خود ارائه داد. جاده خاکی اثری شاعرانه با نگاهی به موضوع مهاجرت و با بازی «حسن معجونی» و «پانته آ پناهی ها» است که «مستانه مهاجر» تهیه کنندگی آنرا بر عهده دارد.

فیلم جاده خاکی, به کارگردانی پناه پناهی و بازی پانته آ پناهی ها و حسن معجونی

داستان فیلم قهرمان با بازی «امیر جدیدی» و «محسن تنابنده» حفظ آبروی شخصیتی است که تا دیروز یک قهرمان برای دوستان و آشنایانش به شمار می رفت، اما دورنمای این شخصیت با شکلگیری عناصر شک برانگیزی تدریجا تخریب می شود و تبديل به يك ناقهرمان می شود.

اینبار نیز چون دیگر کارهای فرهادی با آدم هایی مواجه می شویم که نمی دانیم چه مقدار صداقت دارند و در طول ماجرای فیلم, تبدیل به شخصیتی پنهان کار می شوند. این همان شیوه ای روایی است  که مدتی است توسط فرهادی در حال تکرار شدن است، اما اینبار نه تنها در طرح داستانی, فیلم قهرمان به قوام خوبی نرسیده, بلکه مخاطب را با اثری نو و  کارگردانی متفاوتی نیز مواجه نمی کند.

فیلم قهرمان به کارگردانی اصغر فرهادی و بازی امیر جدیدی و محسن تنابنده

شخصیت «رحیم سلطان» با بازی «امیر جدیدی» برای قرضی که به یک شاکی «محسن تنابنده» دارد در حال حبس کشیدن است. اما در پی پیدا شدن  کیف پولی و وعده ای که به او داده شده، مرخصی کوتاه مدتی می گیرد تا بتواند رضایت شاکی خود را با پس دادن بخشی از بدهی ها جلب کند، اما داستان در این مسیر دچار چالش های عجیبی شده  که همین تغییرات و‌ پیچش های زیاد به باور پذیر شدن  این شخصیت  لطمه وارد کرده است. با این حال به نظر می رسد که دیدن این جنس آدم های پنهان کار و همزمان بی دفاع، برای مخاطبین غیر ایرانی فیام های فرهادی خوش آیند است و از دیدن آنها لذت می برند.

فرهادی در آثار اخیرش در در پی نشان دادن آبروی رفته شخصیت هایش است و اینبار قهرمانی را در برابر مخاطب قرار می دهد که در حال ترمیم آبروی رفته اش است و ستیز  ناخواسته او با جهان پیرامونش، شخصیت آرام او را تیدیل به یک یاغی کرده که چاره ای جز بازگشت به همان زندان را ندارد. انگار رحیم یکی از شخصیت های فیلم «شهر زیبا» است که حبس کشیدن تنها راه حلی است که روبروی او قرار دارد.

اصغر فرهادی در گفتگوی خبری – عکس از مجید موثقی

فرهادی معظلات جامعه را در عدم آگاهی مردم می داند و به قول خودش با فیلم هایش در پی همین آگاهی رسانی به دیگران است. اما بنظر میرسد که آنچه سینمای او احتیاج دارد,  یافتن و ایجاد فرمی است تا همین حرف ها را بتواند در ذهن مخاطب حک کند و گرنه این ادعا  آگاهی رسانی، او را به یک فیلمساز «پیداگوژی- آموزگار» تبدیل خواهد کرد که این دیدگاه «پوپولیستی» نه تنها آگاهی رسان نیست، بلکه فریبنده نیزهست و می توان دریافت کرد که این سینما برای گرفتن جایزه های رنگارنگ برنامه ریزی شده تا اینکه بتواند این ادعای آگاهی رسانی را در عمل نشان دهد.

«هفتاد و چهارمین جشنوراه کن» با توجه به آبرویی که اپیدمی کرونا از رفتارهای نادرست بشر برده به سادگی برپا نشد، و تمام میهمانان نتوانستند خود را به فرش قرمز جشنواره رسانده و خلاصه اینکه این دوره مثل همیشه آن شور و شوق پیشین خود را نداشت، باید منتظر بود و دید این آبروی رفته چطور در دوره بعد این جشنواره باز خواهد گشت؟

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا